Škótske počasie alebo ako mať 4 ročné obdobia za jeden deň

Škótske počasie je niečo, čo by vedelo prekvapiť aj zdatného námorníka. Krajina kúsok severnejšie od kontinentálnej Európy sa zdá byť v celku v poriadku až dovtedy, kým si uvedomíte, že Edinburgh leží plus mínus na rovnakej rovnobežke ako ruská Moskva. No a viete si predstaviť tie ruské zimy.

Slnečné poobedie pri mestečku St. Abbs



Ruské zimy tu síce nie sú, no môžeme za to vďačiť prímorskej destinácii a teplému golfskému prúdu, ktorý nad celé Britské ostrovy prináša teplý vzduch od Atlantiku. Spolu s teplým vzduchom tu rovnako prináša aj veľký vietor, a kopu kopu zrážok. A aby toho nebolo málo, zo Severného mora prúdi studený front. A mieša sa to celé dokopy.

Výsledkom teda je, že sa počasie mení rýchlejšie ako koronavírusové pravidlá. Nie je vôbec žiadnym prekvapením, keď ráno svieti slniečko a krásny východ slnka nás prebúdza do nového dňa, no už na obed prší a pred večerom posneží 🙂


Hmla nad prístavom v mestečku St. Andrews


V zimnej sezóne sa strieda tma s hmlou, ktorá vie byť na niektorých miestach počas celého dňa. Veru nič čo by šoféra vedelo potešiť. K tomu som zabudol povedať, že v Škótsku, keďže sa nachádza severnejšie, aj rozdiel medzi zimou a letom je celkom zjavný. Konkrétne hlavne v tom, kedy vychádza a kedy zapadá slnko.


V letnom období vie slnko vychádzať už od 3tej rána a zapadať okolo 11 v noci. V zimnom období je to práve naopak. Slnko vtedy vychádza okolo 9tej a je tu s nami približne len do 3 poobede. Teda v spojení so spomínaným dažďom a hmlou to nie je žiadna Jamajka 😀

Upršaná cesta na Ben Klibreck 962m.n.m.



Ale nebudeme písať len o tom, že prší. Sú tu aj obdobia, kedy je pekne a svieti slniečko. A keď máte naozaj šťastie a ste ako sa hovorí na správnom mieste v správny čas, tak sa vám počasie vie odvďačiť tak, že si myslíte, že ste naozaj v nejakej dovolenkovej destinácii. Platí to ale až pokiaľ nedáte nohu do vody 😀 Vtedy sa vám to vráti a zistíte, že ste stále v Škótsku.

Zamrznutý domček na najvyššej hore celej Veľkej Británie – Ben Nevis 1345m.n.m.



Čo sa počasia na horách týka, tak to chce špeciálny odstavec, pretože tu sa vie počasie meniť ešte o dosť častejšie. A k tomu to tu vie dobre, ale naozaj dobre zafúkať. Nie je neobvyklé, že sa veľakrát niekto v hmle stratí, alebo podcení naozaj kruté zimné počasie, špeciálne na severnejšie položených Highlandoch. Nie je tomu dávno, kedy sa takéto nešťastie pritrafilo aj skúsenému Slovákovi, ktorého netreba menovať. Treba zobrať preto vždy ponaučenie, že aj keď škótske kopce nie sú vysoké, ešte vždy to neznamená, že na nich nebude zima, sneh, ľad, veterno, mokro alebo to všetko dokopy.

2 Comments

  1. Čaves… no opäť si to krásne napísal!!! Ale kto to nezažil ťazko uverí. No napriek tomu má to svoje čaro a Škótsko je fak krásna krajina.

    Páči sa mi

Pridaj komentár